Možne poškodbe pri delu v vrtu

Malo za šalo, malo zares. Saj veste, ko prideš domov; »koleno me boli, križ me boli, glava ne vem, če se me še drži…« Pa so mi doma rekli: »Zdaj pa napiši še: možne poškodbe pri vrtnarjenju.«

Pa poglejmo možne poškodbe pri delu v vrtu: teniški komolec, bolečine v križu, deformirani členki na rokah, zemlja za nohti. Ja, z leti pride vse. Ampak čudno, dokler rijem po zemlji me prav nič ne boli. Potem, ko pridem v hišo, pa bi bilo dobro malo obrisati prah ali pomesti, potem me pa križ boli. Ko vidim tisti koš umazanih cunj, me pa roka boli. Končno, ko se zavalim na kavč in odprem TV, potem me pa še glava boli.

Resnično se z leti mahanja z motiko in pretepanja zemlje počasi obrabi kakšen sklep. Od stalnega puljenja plevela se prsti deformirajo. Počasi čutim tudi že vse tiste prenesene koše. Saj veste, pri nas imamo ravnino pokonci postavljeno. Nešteto je narejenih predklonov. Pač ja, se pozna, telo je pokvarljiva roba.

Ma, če bi jaz bila toliko časa na kavču, kot zunaj v zemlji, potem bi me že v drugo prekopali. V glavnem, da skrajšam; intenzivno delo v vrtu z leti pusti posledice, ki pa so v primerjavi z ležanjem pred TV zanemarljive. Sploh v tem zadnjem obdobju, ko poslušanje poročil lahko pusti nepopravljive poškodbe na drugače pregovorno zdravi kmečki pameti.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: