Pegasti badelj, daleč najbolj zoprna rastlina

Pegasti badelj oprosti, ampak res si smešen. Povsod s svojimi padalci seješ semena, ko pa tvoje plodove poberem, potem pa zlepa ne pustiš do semen.

Pobrala sem letošnji pegasti badelj. Padalca so se že odpirala in pripravljala za vzlet. Čas je bil. Pa sem letos za spremembo pobrane glave s semeni še takoj očistila. Uf, kako ta hudič bode in prav težko je izluščiti semena. Človek bi mislil, da bi se sama otresla. Prav zoprn je in vse prste imam polne bodic ali pa nekaj delam narobe.

Kam s semeni. Ni problema, jaz jih kar pojem. Nekaj časa sem jih jedla kar tako namesto arašidov, ampak imajo trdo lupino, ki jo je težko zgristi. Zdaj semena zmeljem. Semena pegastega badlja nimajo nobenega okusa. Jaz zmleta najraje dodajam jogurtu in ostali ptičji hrani (raznim semenom).

Nekdo, ki mu zaupam, mi je povedal, da največ silimarina vsebujejo prav luščine semen pegastega badlja. Silimarin pa je učinkovit pri regenaraciji in zaščiti jeter.

Semen za setev pegastega badlja ne potrebujem več, se uspešno zasaja kar sam. Samo za vsak slučaj hranim par semen, če slučajno ne bi pomladi pognala nobena rastlina, kar se ni zgodilo že več let. Zmeraj jih zrase le preveč in jih je potrebno puliti. Mlade pa imajo radi tudi jeleni. če le pridejo do njih jih pogrizejo. Ja, nekaj je na pegastem badlju.

čiščenje pegastega badlja

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: