Zdravim paradižnike

Krompirjeva plesen je za paradižnike usodna. Polovico pacientov mi je že umrla. Tiste bolj moderne in občutljive sorte. Vztrajajo še sadike domačih starih žilavih sort, pa še tem slabo kaže.

Paradižnikom skušam pomagati na dva načina. Prvi je krepitev rastlin, tako da jim dodajam zdrobljene jajčne lupine (kalcij) in zastirko iz kopriv (kalij, kalcij). Drugi način je škropljenje s sodo bikarbono.

Napako sem naredila že pri samem sajenju sadik. Običajno sem v sadilne luknje dodala star hlevski gnoj in sadike so tako dobro in hitro ukoreninile. Tega letos nisem naredile, ker se mi je s sajenjem preveč mudilo. Tudi jih nisem dala v »nogavice«, ker se mi ni dalo in pa v času sajenje je bilo relativno toplo vreme.

Šlamparija pri sajenju in v nadaljevanju še nemogoče vremenske razmere so povzročile smrt polovice sadik. Z drugo polovico zdaj izgubljam čas, ki bi ga morala investirati že takoj na začetku. Mislim, lahko bi me do sedaj že kaj naučilo.

Kako narediti škropivo? 4l tople vode, kapljica detergenta za posodo, deciliter olja in 1 žlička sode bikarbone in škropivo je pripravljeno.

Škropi se zjutraj ali zvečer, ko so rastline ohlajene. Škropim, kadar imam čas. Jeseni vam povem, če je metoda učinkovita. So pa sadike za tretjino manjše kot v istem obdobju preteklih let. Torej, tudi če uspejo preživeti bo pridelka manj. Tu pri nas je čas za pobiranje plodov avgust in polovico septembra, če je vreme ugodno.

V upanju na lepo jesen vas lepo pozdravljam.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: