Novi pristopi

Prav moram zapisati, ker drugače pozabim te svoje nore podvige. Včeraj 23.6.2024 sem sadila krompir in grah.

krompir
foto SK

Letošnji prvi krompir sem sadila takoj v začetku aprila, sorta zgodnji. V prejšnjem tednu ga je napadla krompirjeva plesen in sem ga vsega porezala. Zdaj kopljem gomolje, ki so presenetljivo lepi. Za prvi krompir bo.

Na treh krajih sem sadila krompir in za polovico se že vidi, da ne bo dobička. Ves ta letošnji dež plus vsa svinjarija, ki ji po novem pravijo saharski pesek, ni naredila dobrega. Letos imamo tudi tu v hribu plesen. Letos počnem tisto kar pravim, da se mi ne da. Zdravim paradižnike na vse možne načine. Ni mi všeč in zato iščem druge pristope.

Doma je ostalo še nekaj starega krompirja domače pozne sorte. Tako lepo je poganjal, da mi ga je bilo škoda zavreči in sem ga včeraj potaknila v zemljo. Tako za poskus, pa da vidim, če bo kaj moke iz tega kruha. Vam bom povedala jeseni, če imamo lahko tudi mi tako kot v Egiptu dva pridelka letno.

Grah sem tudi že pobrala. V primerjavi s krompirjem je bil več kot odličen. Dobro, da ga nisem sadila več, ker bi ga bilo preveč. Torej graha imam dovolj. Vseeno, ker je nekaj strokov še ostalo in ker je bila njiva prazna, sem to posadila. Samo, da vidim, če bo kaj uporabnega zraslo. Ja, za grah v zadnjem času pravijo, da ga je treba saditi v mrzlo zemljo. No, nikoli ga nisem sadila pred aprilom in vedno sem imela lep pridelek. Ne verjamem kar vsega, če meni izkušnje kažejo drugače.

Čebulo pravijo, je treba saditi jeseni, za boljši pridelek. Isto česen. Pač letos sem sadila čebulo jeseni in pomladi ter jesenski česen jeseni in pomladi. Od obeh pomladanskih saditev bo pridelek za vsaj 30% boljši kot od jesenskih. Sadila pa sem enaka semena.

Težko je biti pameten. Če se svet obrača na glavo, se bo treba z njim. Vam povem, če mi uspe kaj koristnega.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: