Ačoča (achocha) , Cyclanthera pedata, inkovska kumara

Ena bolj uporabnih rastlin zadnje čase, ki sem jo kar tako posejala. Semena sem verjetno, tako kot vsi vi ostali dobila od sodelavke. Ker je tudi zrasla, ni bilo druge, da sem jo še posadila na polju. Ker je rast bujna je bila žičnata ograja kar primeren prostor zanjo. V dolžino zraste do 12 m. Mojih ačoč ni bilo možno zmeriti, ker so rasle prav povsod, po travi, plevelu, mreži gor in potem še nazaj dol. Letos – v mokrem letu so imele prave pogoje za dobro rast. Na hitri pogled, jo je možno zamenjati za konopljo. So me to tudi vprašali, zato vem. Majhni cvetovi so bele barve. Plod je svetlo zelen, jajčast in se proti koncu zoži v rahlo krivino. Ko plod še ne dozori, dolg približno 5 do 7 cm, je plod zelo podoben kumaram z mehkimi užitnimi semeni, obdanimi s svetlo, mesnato in hrustljavo kašo. Plodovi se skrijejo v listju, jih je kar treba pobliže pogledati, šele potem odkriješ bogat pridelek.

Plodove jemo, ko odstranimo semena. Nima nekega izrazitega okusa in paše prav v vse zelenjavne jedi; v pečeno mešano zelenjavo, zelenjavne juhe, priloge. Lahko jih polnimo z drugimi živili, kot sta riž ali meso, ali sir in šunka. Pripravimo kot jed z jajci. Odlični so kot priloga na pici.

Ko plod dozori, postane votel, v sredini so črna semena nepravilne oblike. Ko so semena črna, so zrela. Dovolj zreli plodovi se tudi sami odpirajo in semena se izstrelijo daleč naokoli. Vse kar je potrebno, če želimo semena, je da jih posušimo in shranimo. Letos je bilo polno plodov, posledično imam polno semen. Saj veste, ne morem, da ne bi semena shranjevala. Lahko jih pridete iskat. Če želite, da vam jih pošljem, pa poznate postopek. Čisto preveč časa mi to vzame.

Ačoča je enoletnica, je samooprašna. Pri rasti je potrebna opora. Rasla bo v vseh vrstah tal pod pogojem, da so dobro namočena. Ne mara mraza in vetra. Nima nekih škodljivcev in zanimivo, jelenjad in srnjad jo ne je. Še niso usvojili novega jedilnika.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: