Zdaj je čas

Mislim, ali bi lahko nehali govoriti in bi nekaj naredili. Ne mislim s tem vas, vi vsi itak to že veste in delate v pravi smeri, kar morate in upate. Že dva dni, zopet, ponovno, kar naprej poslušam »plozanje« o samooskrbi. Z eno razliko, zdaj so spremljajoča poročila o višanju cen prehranskih izdelkov, predvidenih izpadih pridelave hrane, predvsem žit. Zaradi vojne?

Ali bi lahko, zdaj je namreč še čas sejati in saditi. Ali bi lahko…., mogoče,….. pa kakšen travnik več zorali in na kakšno njivi več posejali žito. Upam preveč? Ali bi lahko vi, ki sedite v beli hiši enkrat malo akcije naredili in ne samo govorili. Zdaj je še čas. Mogoče bi malo spodbudili (finančno) kmete, da bi obdelali kakšno površino več. Ne mi reči, da se ne da ali da ni več površin za kmetijsko obdelavo. Če lahko rijemo po rodni zemlji in delamo obvoznice, kolesarske poti in nakupovalne centre, potem lahko tudi kakšen travnik preorjemo, za žito, koruzo?

Bomo čakali na Ukrajince? A ja, na Madžare sedaj stavimo. Ma bejž no. V glavnem, zdaj je čas sejati in saditi. Zadnjič sem dobila vprašanje, kaj je tisto prvo, na kaj pomislim, če bi se bilo treba v naglici umakniti nekam na varno. Moj odgovor je semena. Prva stvar na katero pomislim in prva stvar, ki bi jo pograbila.

Jaz pa vi – navdušeni vrtičkarji bomo že prerili vsako ped zemlje, ki jo bomo lahko. Se pa bo treba že enkrat odločiti, ali bomo gradili nakupovalne centre za katere ne vemo, kdo nam jih bo polnil, ali bomo orali njive. Predvsem pa nehajte že težiti s to samooskrbo. Če bi vsakič, ko je ta beseda izrečena in napisana posadili zrno, bi menda že bila posejana cela Slovenija. Naredili pa nismo še prav nič. Vsak vrtičkar ima v glavni rastni sezoni tudi nekaj presežkov. Imamo sistem, da bi te presežke spravili v promet? Ne, nimamo. Zakaj nimamo? Zato ker, bla in bla in bla……

Pred zadnjo podražitvijo bencina in nafte sem bila priča kaosu, ki je nastal zaradi napovedi podražitve. Lučka Kajfež Bogataj je rekla, da izgleda ravno tako, kot da bi zmanjkalo vode. Namesto, da smo udaril na črpalke, bi jih morali blokirati. Nihče ne bi smel iti točit goriva, dan, dva, teden. Ni mogoče, so mi rekli. O, se da, se da, samo če se hoče. Ne mi reči, da ne morete preživeti niti enega tedna brez avtomobila. Mogoče težko, ampak lahko. Bi preživeli, garantirano.

Saj vendar veste, da so te podražitve neutemeljene. To gorivo še ni bilo kupljeno po višjih cenah. Podražitev naj bi se na maloprodajnih cenah lahko najprej poznala šele v roku 14-ih dni. O, pri takem navalu na črpalke, pa seveda ni problema višati cene. Ja in poskrbeli bodo za nas, ravno tako, kot lahko sedaj vidimo na položnicah za elektriko, z gorivom iz blagovnih rezerv. Niste slišali? Bilo je pri poročilih, samo prej bodo še povišali cene, da ne bodo sosedi točili naših blagovnih rezerv.

A ja, hrane ja pa dovolj in ne bo je zmanjkalo. Samo po višji ceni jo bomo plačali. Zakaj pa že? Ekonomisti bi rekli ponudba in povpraševanje, v resnici pa je strah.

V glavnem zdaj je čas. Če ne zdaj, kdaj? Zame za to, da se grem v zemljo zakopat. Ta poročila mi dokazano že prav škodijo in se vsem prisotnim in prisebnim opravičujem.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: