Drobnjak

foto SK drobnjak

Prvič sem ga srečala pri sosedih. Imeli so ga posajenega v cvetlični gredi za okras. Saj nisem vedela, da jo to drobnjak, za rožo se mi je zdelo nenavadno. Ker me  je zanimalo kaj je to sem jih vprašala. Malo so se čudili, da ne vem, ampak povedali so mi potem vseeno. To je bilo že davno, spomnim pa se že vedno. Zdaj sosedi drobnjaka nimajo več, ga imam pa jaz v zeliščnem  vrtu in po novem tudi v cvetlični gredi.

Vzgoja

Prve sadike sem vzgojila iz semen. Bila sta potrebna dva poskusa, da sem vzgojila sadike. Od takrat mi dobro uspeva in razmnožujem ga z deljenjem. Drobnjak je trajnica. Raste v obliki zelenega grmička z ozkimi votlimi listi in je nezahtevna rastlina. Čez zimo zgornji zeleni deli odmrejo, ponovno pokuka na plan pomladi. Takrat je zgoden in je prvo zelenje za v lonec. Listi so valjaste oblike in votli, do 50 cm dolgi, njihov premer pa je 2–3 mm. Cvetovi so bledo vijolični, cvetijo v gostih socvetjih. Cvetje privablja čebele, njihov vonj pa odganja škodljive insekte. Semena, ki se nahajajo v majhnih 3-delnih strokih, dozorijo poleti.

Pobiranje in shranjevanje

Največ uporabljam drobnjakove liste. Sveže pobiram po potrebi celo leto. Najraje pa zgodaj spomladi, ko druge sveže začimbne zelenjave še ni na obzorju. Poleti, v največji vročini nekaj teh listov posušim. Posušene uporabljam kot eno izmed sestavin za pripravo začimbe za zelenjavne juhe.

Kar težko jih je lepo posušiti, zato to počnem v največji vročini. Sušim tako kot ostale začimbe, v senci in na toploti. Cele posušene shranim v steklen kozarec. Drobim po potrebi in sproti.

Ne morem mimo tega, da ne bi pobrala tudi semena. Semena shranjujem kot vsa ostala v temnem prostoru v steklenem kozarcu. Tudi tu je pomembno, da so pred shranjevanjem popolnoma suha.

Uporaba

Najpogostejša uporaba je v kulinariki. Okus in zdravilne lastnosti drobnjaka so zelo podobne lastnostim česna, le da so šibkejše. Že zdavnaj sem nehala brati, za kaj je vsako zelišče posebno in kako je zdravo za sploh vse. Vse je zdravo v omejeni količini in uporabljam po potrebi in trenutnemu navdihu.

Pri meni največkrat konča v kakšni zelenjavni juhi ali na krompirju. Vedno pa je ena izmed izmed sestavin v posušeni začimbni mešanici za zelenjavne juhe in prikuhe. Posebnega recepta za to nimam. Po trenutnem navdihu zmešam posušeno zelenjavo kot na primer: zelena, peteršilj, bazilika, origano ali majaron in drobnjak.

Primerna za uživanje so tudi semena. Poskusila sem jih že. Okus imajo po česnu. Preživela sem, ne morem pa reči, da so kakšna posebna dobrota. Do sedaj teh semen nisem uporabljala za prehrano. Največkrat jih kar podarim.

Za vrtičkarje

Drobnjak se dobro počuti v soseščini paprik, kumar, paradižnika, jagod in vrtnic. Nekateri drobnjak nasadijo na robove cvetličnih gred, da s tem rastline zaščitijo pred insekti, saj odganja nezaželeno golazen. Jaz zdaj v cvetlični gredi nimam več cvetlic, temveč zelišča, vključno z drobnjakom. V  namen odganjanja insektov se lahko uporablja tudi iz listov iztisnjen sok, ki je med drugim uporaben tudi za glivične infekcije, plesen in garje. Drobnjakovi cvetovi so privlačni za čebele, katerih prisotnost je pomembna v vrtovih s številnimi rastlinami, ki potrebujejo oprašitev. Poparek je uporaben kot pršilo proti listnim ušem, jablanovem škrlupu in plesni, ampak s tem nimam izkušenj.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: