Pegasti badelj

Danes čistim pegasti badelj. Počasi bom vse pospravila in počistila. Tudi kopalnico, hodnik, sobo…. :-). Mora pa biti to res dragoceno seme, ko je tako zaščiteno z bodicami. Čiščenje tega vraga je prava muka. Zato je ostal zadnji. Čisto zadnje seme lanskega leta bom s tem pospravila. Ha, je bil tudi čas, saj se je začela že nova setvena sezona. Tudi z rokavicami si nisem bila prav nič pomagali. Bode tudi skozi tkanine. Polno muck po celi hiši, nekaj malega pa tudi semen. Ni drugega kot iz vsake cvetne glave izbezati semena ročno. Industrijsko to delajo na čisto drugi način, sem slišala, vendar s tem semena izgubijo večino zdravilnih učinkovin.

čiščenje pegastega badlja

Tako, za zdravilo bo dovolj.

Kdo drug od mene ga pa tudi noče jesti. Da, to bom kar pojedla. Včasih semena zmeljem v kavnem mlinčku, največkrat pa ni časa in pojem kar taka, v jogurtu še z drugimi semeni. Če semen še niste jedli, vam povem, da so trda in dosti grenka. Okus ni dober. Sicer še ne vem, da bi kakšna zdravilna stvar imela dober okus. Ampak stvar navade. Tudi tega vraga se navadiš jesti.

Sejati ga ne rabim. Enkrat sem ga posejala, zdaj se zasaja kar sam. Še dobro, da ga nisem sejala v vrt. Še tam kjer je, je prav nadležen. Vsakič ko grem mimo me zagrabi s svojimi bodicami. Pegasti badelj je ena najbolj bodečih rastlin, kaj jih poznam in najbolj bodeča rastlina, kar sem jih sejala.

Več o pegastem badlju pa kdaj drugič v rubriki zelišča.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: