Origano

domača zelišča
foto SK origano

Origano, dobra misel ali majaron. Origano sem poznala z pice, majaron pa iz kuhinje stare mame. Kaj pa je dobra misel? Komaj sem ugotovila, da sta origano in dobra misel eno in isto in da majaron ni enako origano. Meni domače ime je origano, čeprav moram priznati je dobra misel lepše ime. Zakaj in od kod ime dobra misel? Zdravilci včasih so verjeli, da odganja slabe misli. Tretje ime je divji majaron. Zdaj pa naj jaz vem kaj je kaj.

Vzgoja

Kupila sem hkrati semena na katerih je pisalo majaron in semena origana. Obe sem hkrati posejala, zrasel pa je samo origano. Nisem bila sicer najbolj zadovoljna, ampak tako naj bo. Sejance sem presadila v zeliščni vrt in še zmeraj tam raste.

Origano sem vedno povezovala z morjem in Sredozemljem in bila sem prepričana, da mi ne bo prezimil, zato sem prvo zimo sprejela vse ukrepe, da bi preživel. Pokrila sem ga s smrečjem in še z vrtnarsko kopreno. Za vsak slučaj pa sem dve stebli presadila v cvetlični lonec in dala v garažo. Na koncu je vse preživelo. Danes origana ne pokrivam več. Prezimi ravno talko, s tem, da nadzemni deli pozimi propadejo in pomladi poženejo novi.

Origano je trajnica, ki zraste od 20 do 50 cm visoko. Vsi nadzemni deli rastline so poraščeni z dlačicami. Steblo se v zgornjem delu razraste in je pogosto rdečkasto obarvano. Listi so na steblu nasprotno nameščeni. Spodnji so večji, proti vrhu pa postajajo vse manjši. So jajčasti, ovalni, celorobi. Na končnih delih poganjkov se razvijejo številni, v socvetja združeni cvetovi, ki so približno 5 mm veliki in rdeče ali rožnate barve.

Razmnožujem ga z deljenjem. Semen mi ni uspelo nikoli pridelati.

Pobiranje in shranjevanje

Pri origanu uporabljamo liste in socvetja. Jaz uporabljam samo listje. Svež origano naberem ob lepem suhem vremenu, ga povežem v šopke in sušim v senci. Najbolj učinkovit je med cvetenjem od junija do septembra Ko se posuši, ga osmukam. Shranim ga v temnem prostoru v steklenem kozarcu. Drobim sproti in po potrebi.
Pravzaprav zmeraj uporabljam posušenega, nikoli svežega.

Uporaba

Z njim začinjam pico, prelive za špagete, druge testenine. Najbolje se ujame s paradižnikovimi jedmi, pečenkami, solatami in zelenjavnimi enolončnicami.
Iz njega se lahko skuha čaj, ki ga jaz še nikoli nisem. Popularna so eterična olja, ki jih ne maram. Mi je pa lep okras na vrtu, zato večinoma kar pustim, da cveti in odcveti. Meni vsaka rastlina je v največje veselja taka kot je, že ko jo gledam mi odžene slabe misli.

Za vrtičkarje

Uporaba kemičnih pesticidov lahko škoduje zdravju, zdravju vašega hišnega ljubljenčka in okolju, zato je dobro, da svoj vrt zaščitite z naravnimi alternativami, med katerimi je tudi origano. Močan vonj origana namreč zmede škodljivce, zato je dobra ideja, da ga posadite v bližini vašega zelenjavnega vrta ali pod sadnimi drevesi. Z origanovim oljem lahko tudi popršite vaše sobne rastline. Dodajte nekaj kapljic v pršilko z vodo in razpršite po rastlinah. Zelo dobro odganja listne uši.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: