Kodrolistni ohrovt

domača-semena-kodrolistni-ohrovt

Kot vedno

To je bilo tako, hecno kot vedno. Misim, koliko sem jaz en bumbar. Od svojega ohrovta imam samo domači ohrovt – bržote mu mi rečemo. To je ohrovt velikan, ki ne naredi neke strnjene glave. Ni hibrid in zato je lahko pridelati semena. Sadim pa vedno tudi glavnati ohrovt. Po večini so danes dostopne vrste vse hibridi in svojih semen nimam in ne vem zakaj pri božji volji sem naročila partnerju, da mi kupi semena. Si kar predstavljam, človeka, ki mu dol visi za zelenjavo in povrh vsega še nima časa, kako stoji pred celo vrsto semen na stojalih. Pač vzameš prva semena na katerih piše ohrovt. Tisto, da zraven piše še kodrolistni, ni važno. Na paketku je seveda slika, ampak piše ohrovt in to je to.

Bilo je namenjeno

Oh, nič se nisem jezila, nisem komentirala, bilo mi je zabavno in tako namenjeno, da je k meni prišel kodrolistni ohrovt. To moram še kdaj poskusiti, ker potem pridem do zelenjave, ki bi je drugače sama nikoli ne kupila. Pa tudi drugače, moram še kdaj poskusiti koga poslati po kakšno drugo reč. Vesolje zmeraj poskrbi za nas, mi se pa upiramo in mogoče je to pot, da pridejo stvari, ki jih rabimo, k nam.

Zdaj sem morala to posejati, ker če ne, drugič zastonj naročim, da mi kdo kaj kupi. Potem, kot se mi vedno zgodi, je to kalilo dobro, rastlo še bolje, ohrovt je bil kot za na razstavo. Jaz, pa nisem vedela kaj naj z njim počnem in mi je veliko rastlin ostalo na vrtu, pa še čez zimo in še pomladi. Ampak sem jih pustila za senco drugim posevkom. Evo, novi načini uporabe zelenjave – za senčnik. Čisto resno, to počnem. Kar zraste in ne pojem, kar puščam po vrtu, da rase.

Kot sledi, je vse cvetelo in tudi naredilo semena. Čisto nič ne rabim ne semen, ne tega ohrovta, ampak vseeno sem jih pobrala. Pa pojdimo od začetka. Kot vedno sem najprej nekaj naredila, potem pa sem iskal odgovore zakaj.

 Poznamo več vrst ohrovtov

Poznamo listnate, brstične in glavnate ohrovte. Kodrolistni ohrovt je vrsta listnatega ohrovta. Zelo lahko ga je pridelati in dobro prezimi. Evo, odgovor, zakaj je meni to vse tako dobro uspelo. Zdaj takole razmišljam, da so te moje bržote nekaj vmes med listnatim in glavnatim ohrovtom, bolj listni ohrovt, ki jeseni za spremembo naredi prav malo glave v sredini ogromnih listov.

Lahko ga sejemo ali/in potem sadimo sadike. O tem ne bi, ker je že dolgočasno. Posejte in posadite, kakor vam paše, boste še sproti videli kaj ni v redu. Samo opozorilo, vsaka rastlina rabi kar nekaj prostora.

Očitno nekih večjih škodljivcev nima, edino mogoče miši, ko je že letos njihovo leto. Berem pa o tem, da imajo nekateri probleme tudi s tem. Kot rečeno, moj listnati ohrovt je bil prav za razstavo. Pobira se liste in čez celo leto, od spodaj pa navzgor. Če odščipnete vršiček, se bo razvejal. Ča pa želite semena tega raje ne narediti.

Pridelava semen

Za pridelavo semen ga je potrebno prezimiti, kot vse kapusnice. Ni ga potrebno pokrivati čez zimo. Lani je bila ena bolj mrzlih zim, pa je prezimil. Pomladi kar hitro potegne v cvet in bogato cveti. Posledično ima ena rastlina tudi veliko semen. Ravno sem prebrala, da spada kodrolistni ohrovt med rastline, kjer je zahtevno pridelati semena. Nič ne verjemite. Ja ena izmed rastlin, kjer se semena sama pridelajo. Vi samo pustite vse skupaj in ne tikajte. Edino je priporočljivo rastlino, ko se potegne v cvet privezati ob oporo. Ker če poleže po tleh lahko začne gniti. In pa pazite, ko semena začnejo zoreti, da jih poberete pravi čas. Veliko lačnih ust je namreč zunaj, in čakajo na ta semena. Ampak vse se vam bo pokazalo sproti.

Mislim, da ni treba več povedati, v eni sezoni lahko semenimo samo eno vrsto kapusnic. Drugače boste dobili, bog si ga vedi kaj. Ni pa nujno, da bo slabo.

Letos sem semena že pobrala, pospravila jih sicer še nisem. Semena kapusnic je lahko čistiti, ker so relativno velika in v luskih. Pa o tem sem že veliko pisala.

Kulinarika in cvetje

Glede uporabe, so mi rekli, naj naredim iz njega čips, pa nisem poskusila. Zdaj mi je pa kar žal. Pa sem še letos posejala nekaj tega ohrovta, čeprav že julija. Kar teh nekaj semen, ki jih nisem pobrala sem vrgla po vrtu. Če zrase, zrase. Nekaj bo že, saj je zimska zelenjava. Če pa ne bo, pa tudi prav.

Tudi drugače gledam, kje vse v kuhinji se ga da uporabiti. Pravo super živilo, ampak potem moraš imeti nekoga, da bo to tudi pojedel. Pa še toliko drugih dobrih stvari je, kot na primer radič.

Okrasni ohrovt namesto rož v gredicah ali v nasadu rož. Hudo, ja, to so rože po mojem okusu. Celo v cvetličnih loncih zraven drugih rož. Žal nimam okrasnega ohrovta. Mogoče pa še drugo leto pošljem koga po semena ohrovta.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: