Postelja za paradižnike

Ali kompostiram? Pravzaprav ne. Še najbolj enostavni nasvet: kompostiranje v 10-ih korakih ima eno veliko napako. Vsaj 9 korakov preveč. Imam »kompostni« kup, ki pa je pravzaprav kup rastlinskih odpadkov z vrta. Enkrat letno ga premečem, zgornje plasti na nov kup, spodnje plasti pa v uporabo oz. včasih se mi tudi to ne da in na ta kup zasadim bučke in kumarice in potem šele naslednje leto razkopljem n uporabim. S tem pa se moja volja po premetavanju rastlinskih odpadkov zaključi.

Idejo »postiljanja« paradižniku z listjem, se mi je pa zdelo vredno preizkusiti. Je tudi dovolj enostavno za izvesti. Najprej je bilo potrebno v gozd po listje. Tlačim jaz listje v žaklje, ko prideta mimo sosedova dva. O, pravi ona: »Stelja bo«. »Ja«, pravim jaz. »Aha, kompost«, pravi on. Spet odgovorim z ja. Potem nabašem tole listje v žakljih na samokolnico in ga veselo peljem proti njivi. Srečam že odraslega sosedovega mulca: »Kar tri žaklje krompirja boš sadila? « »Ja, saj veš, Putin pa vojna, saj veš je treba poskrbeti, da bo kaj jesti.« No, tam na njivi pa običajno ni nikogar. Odgrnila sem plast 10 cm zemlje, pognojila, postala z listjem in zagrnila nazaj z zemljo. V tako pripravljeno posteljo bom sadila paradižnike. Letos prvič, poskusno in le na enem kraju.

Zakaj pa postiljanje z listjem? Skoraj ne zalivam. Je preveč naporno, preveč dela za premajhen rezultat. Tu, kjer postiljam paradižnikom pa sploh ne zalivam. Ni opcije, da bi tu vozila ali nosila vodo in to postaja problem. Kot vidimo sušna obdobja postajajo daljša. Tudi to, da je v bližini eno največjih svetišč starovercev in da pri sejanju prav lepo prosim Nikrmano za dober pridelek, nič ne pomaga. Taka postelja z listjem, pa zadržuje vlago, vsaj tako mi je bilo povedano. No, zdaj samo še upam, da mi paradižniki pa ne bodo utonili.

Zabavno je takole preizkušati nove metode pridelave zelenjave. Pa ne pravit naokoli, moram najprej »sprobati«, če deluje. Do takrat naj velja, da delam kompost in sadim krompir.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: