Majhen korak za človeka, velik za naravo

Hotela sem kupiti pivo, v steklenici. Pravzaprav sem hotela kupit cel zaboj piva v steklenicah. Pravzaprav sem imela zaboj in prazne steklenice in sem jih hotela zamenjati za polne. Dragi moji, res smo v krizi. Piva ni bilo. Bolj točno, piva v steklenicah ni bilo. Trikrat sem dala čez čel trgovski center. Ne samo, da ni bilo piva, tudi nobenega trgovca ni bilo, razen tistega na delikatesi in tistega na blagajni. Dobro da se mi ni nič mudilo.

Končno sem staknila eno trgovko; »Dober dan, mi lahko prosim pogledate, če imate še kašen zaboj piva«. Potem mi je od nekje iz skladišča gospa prinesla zaboj piva. Dobro, to sem rešila.

Pridem na blagajno: »Boste koristili kupon.?« Pa bom, samo nimam nič dovolj dragega. Na to komentar mulca zraven mene: »Kaj pa pivo?«. Uf to sem pa že pozabila. Saj vem, 25% popusta na pivo lahko koristiš samo za pivo v pločevinkah. Da me ne bi spomnili, gospodična na blagajni je skoraj zlezla pod pult, ko sem se vžgala.

»Kakšna kozlarija, že samo prodajati pivo v pločevinkah, kaj šele to, da je popust samo na pivo v pločevinkah. Na tak način spodbujate potrošnjo pločevink. Če smo pošteni, bi moralo biti pivo v steklenicah cenejše, ker je embalaža trajna. Svinjarija, polna usta so nas varovanja okolja in zelenih prehodov pa trajnosti. Mislim, ali bi lahko enkrat že nekaj naredili. Korak števila 1, pivo v pločevinkah prodajati dražje kot pivo v steklenicah. Ne pa dajati še popust če kupiš pivo v pločevinkah. Pa še komaj ste mi pritresli en zaboj piva iz skladišča.«

Potem sem šla na pico. Ena redkih takih priložnosti. K pici paše pivo. Naročim pivo. Verjetno ste že uganili. Dobila sem pivo v pločevinki. V piceriji, pivo v pločevinki. Ma kaj takega pa še ne. Natakar je ušel preden sem utegnila odpreti usta. Pa sem imela monolog. »Spet pločevinka. Same smeti. Zadušili se bomo v smeteh. Koliko pločevink dnevno gre na odpad. Zeleni prehodom, pa trajnost pa to….. .« No potem je hvala bogu prišla pica.

Če še ne veste, pivo v steklenici je boljšega okusa od piva v pločevinki. Dragi moj, prvi korak za manj smeti sploh ni težak. Pijte pivo iz steklenice. Hvala.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: