LAN

Letos sem posajala lan. Zakaj? Za zabavo in kot vedno me je zanimalo, če lahko in kako pridelam semena. Posejala sem kar lanena semena iz prehranske vrečke. V Sloveniji se za gojenje lana uporabljajo različne sorte, vendar je najbolj pogosta sorta za gojenje semen lan Linola. Sorta Linola je specializirana sorta, gojena predvsem za pridobivanje olja iz lanenih semen in ima posebno ravnovesje med vsebnostjo olja in drugimi lastnostmi. Sorta Linola je bila razvita v Evropi in je primerna za zmerna podnebja, kar ustreza tudi slovenskim razmeram. Semena sorte Linola vsebujejo dovolj olja, da je gospodarsko privlačna za pridobivanje lanenega olja, hkrati pa so primerna za gojenje v Sloveniji. Linola je tudi dobro prilagojena sušnim razmeram.

Lan je ena najstarejših kulturnih rastlin, gojenih za uporabo pri pridobivanju prehrane in vlaken. Uporaba lana sega tisoče let nazaj v zgodovino človeštva. Obstaja več različnih vrst lana in razlikujejo se predvsem po cilju namembnosti; lan za semena oz. olja, lan za vlakna. Še pomnite čase, ko smo nosili lanene hlače in srajce?

Lan (Linum usitatissimum) je enoletna rastlina. Lanovo steblo je vitko, pokončno in navadno doseže višino od 30 do 90 centimetrov. Steblo je običajno razvejano in ima modrikasto-zeleno barvo. Listi so ozki in podolgovati. Na steblu so razporejeni spiralno. Cvetovi so privlačni in običajno modri ali modro-vijoličasti, čeprav obstajajo tudi sorte z belimi cvetovi. Cvetovi so običajno premera od 1 do 2 centimetra in se nahajajo na vrhu stebla. Po oprašitvi cvetov se oblikujejo majhne kapsule, v katerih zorijo lanena semena. Te kapsule so okrogle in vsebujejo semena, ki so majhna in rjava. Koreninski sistem lana je površinski. To omogoča rastlini, da se dobro prilagaja različnim podnebnim razmeram.

Lan se običajno goji v zmernih podnebnih razmerah, kjer je dovolj padavin in letos je bilo dovolj padavin tudi pri nas. Več ali manj, je ves posevek zrasel. Cveti malo časa, da sem skoraj vso cvetenje zamudila. Kot že standardno sem skoraj zamudila vsa semena. Lan je že naredil semenske kapsule, ko sem jaz še kar sanjala plave cvetove. Ko pa cvetov le ni bilo in so kapsule rjavele, sem le dojela, da bi bilo čas pobrati semena. Glavnino semen sem ujela, ostalo so pojedli ptiči.

Lanena semena se uporabljajo v prehrani zaradi njihove vsebnosti vlaknin, omega-3 maščobnih kislin in drugih hranil. Laneno olje se pridobiva iz semen in se uporablja v kulinariki. Vlakna, pridobljena iz lana, se uporabljajo v tekstilni industriji za izdelavo lanenih tkanin.

Moj cilj je bil pridelava semen. Pobrana semena sem očistila po standardnem postopku skozi sita in s pihanjem. Nekje sem videla, da se jih lahko za prehrano tudi opere, posuši in potem shrani. Letošnja bera semen bo za prihodnjo setev.

Še bom sejala lan za semena. Preizkušeno uspeva tudi pri nas. Pridelava, predeva ni toliko zahtevna, da se ne bi dalo pridelati domačih lanenih semen za nekega zmernega potrošnika.  

Za zaključek pa še nekaj zanimivosti.

  • Starodavna kulturna rastlina: Lan velja za eno najstarejših kulturnih rastlin na svetu, saj so našli dokaze o gojenju lana že v preteklih tisočletjih. Uporabljali so ga za prehrano, izdelavo oblačil in druge namene.
  • Večnamenska rastlina: Lana se goji tako zaradi semen (lanena semena), ki so prehransko bogata, kot tudi zaradi vlaken, ki se uporabljajo za izdelavo lanenih tkanin in vrvi.
  • Bogastvo omega-3 maščobnih kislin: Lanena semena so eden najboljših rastlinskih virov omega-3 maščobnih kislin, ki so ključne za zdravje srca in možganov. Redno uživanje lanenih semen lahko izboljša ravni teh maščob v telesu.
  • Laneno olje: Laneno olje se pridobiva iz lanenih semen in je cenjeno zaradi svojih zdravstvenih koristi. Vsebuje zdrave maščobe, antioksidante in druge hranilne snovi.
  • Uporaba v tekstilni industriji: Lan se že tisočletja uporablja za izdelavo lanenih tkanin. Lanene tkanine so znane po svoji trpežnosti, zračnosti in naravnem sijaju. So odlična izbira za poletna oblačila.
  • Naravni odvajalec: Lanena semena imajo blag odvajalni učinek in so naravna rešitev za težave s prebavo, kot je zaprtje.
  • Bogastvo vlaken: Lana semena vsebujejo veliko vlaknin, ki so pomembne za zdravo prebavo in nadzor ravni krvnega sladkorja.
  • Raznolikost sort: Obstaja več sort lana, ki se razlikujejo po barvi cvetov, vsebnosti olja in drugih lastnostih. Različne sorte lana so bolj prilagojene različnim podnebnim razmeram in uporabam.
  • Kulturna in religiozna pomembnost: Lana se v nekaterih kulturah in religijskih tradicijah šteje za simbol čistosti in bogastva.
  • Osvajanje sveta: Lana so na začetku pridelovali predvsem v Evropi, vendar se je gojenje razširilo po vsem svetu. Danes se lan goji na vseh celinah in ima široko paleto uporab.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: