Vinska rutica

domača zelišča
foto SK vinska rutica

Prvič sem jo videla in potem sem jo kar naprej gledala v sosedovem vrtu. Od kar pomnim je bila tam. Ta moj stari sosed je imel majhen vrtiček, v njem pa polno raznih zeli. Sedaj skrbi za vrtiček njegov sin ampak nobenega od njiju nisem videla, da bi vinsko rutico kdaj nabiral ali uporabljal. Mlajši do njiju niti ni poznal imena rastline. Starejšega pa žal nisem imela prilike vprašati, ker ga že dolgo ni več med nami.

Mene pa je gnala babja radovednost in sem šla raziskovat kaj je to za ena rastlina in zakaj je tam v sosedovem vrtu. Po fotografijah in opisu sem ugotovila, da je to vinska rutica ali drugače ruta. Sosedu sem pobrala nekaj semen, vendar jih nisem nikoli posejala. Sadiko vinske rutice sem dobila kar pri kolegici, ki ima raznolik zeliščni vrt in me je oskrbela kar z nekaj vrstami zelišč.

Vzgoja

Ne vem več točno, kdaj sem sadiko sadila, bilo pa je enkrat zgodaj poleti. V dveh letih se je mala rastlinica razrasla in nastal je cel aromatičen grmiček. Vinska rutica je zimzelena in odporna rastlina. Ima kratko, olesenelo korenino, iz katere poganja več vejnatih stebel, visokih do 50 cm. Listi so modrozeleni. Če jih zmečkamo, imajo močan vonj, ki ga dajejo oljne žleze. Nekateri pravijo da smrdi, ampak meni se ne zdi tako. Ima svoj značilen, bi rekla zanimiv vonj, ki pa ga ne znam opisati. Cvetovi so majhni rumeno zeleni in so združeni v kobule. Primerna je za okras. Vinska rutica cveti dolgo, od junija do avgusta. Plodovi so mnogosemenske glavice in semena je prav enostavno pobrati.

Resnično je nezahtevna rastlina. Vse kar imam dela z vinsko rutico je, da jo po cvetenju obrežem. Takrat jo obrežem zato, da rjavi odsluženi cvetovi ne motijo njenega videza. Potem pa jo po potrebi obrežen še spomladi. Letos pozimi se mi je zaradi suhega vremena čisto posušila in že sem mislila, da je konec z njo. Čisto sem ob obrezala in zagnala je na novo.

Vinsko rutico lahko vzgojimo s sejanjem semen ali razmnožimo s podtaknjeni. Uspešna metoda, ki se je poslužim kadar s podtaknjeni nisem uspešna je grebeničenje. Do sedaj vinske rutice nisem razmnoževala. En grmiček naenkrat mi zadostuje. Za vsak slučaj pa moram sedaj vzgojiti še enega rezervnega.

Pobiranje in shranjevanje

Razen semen, ki pa jih nikoli nisem sejala, od vinske rutice nisem do sedaj pobirala nobenega dela. Užitni so listi, ki jih v manjših količinah lahko uporabljamo kot začimbo za solate, jagnječjih jedi, jedi iz perutnine in za paštete. Lahko pa jih sušimo.

Priporoča se, da zelišča nabiramo ob času cvetenja in z rokavicami, ker lahko pride pri nabiranju do kožnega vnetja, ki ga povzroča svež sok. Kot po navadi jaz na to pozabim, nisem pa imela nobenih težav. Rada celo večkrat drezam v rastlino, da močneje zadiši.

Uporaba

Še zmeraj me zanima, zakaj je sosed imel vsa leta v vrtu vinsko rutico. Ampak to vprašanje bo ostalo brez odgovora. Jaz jo imam zaradi nje same, zaradi rastline kot je. Prvič zato ker je lep okras in drugič zaradi njenega močnega vonja. Se opravičujem vsem, ampak meni diši, poleg tega odganja nekatere žuželke.

Zgolj po naključju sem jo posadila v bližino malin in seveda šele kasneje izvedela, da je bil to najboljši možni prostor za vinsko rutico, ker koristi malinam.

Mačke menda ne marajo njenega vonja, ampak našega mačka ne zmoti nič. Zdaj, ko je starejši redno hodi spat na vrt in tam preleži cele dneve. Meni pa je to čisto všeč, ker zaradi tega je kakšen ptič manj v malinah in jagodah. Miši pa tudi ni. Pravijo, da tam kjer raste vinska rutica tudi kač ni. To mi je tudi všeč, še posebno od kar sem imela bližnje srečanje z modrasom.

Ker je moj zeliščni vrt majhen, raste v bližini tudi sivka. Šopek sivke in vinske rutice, cvetita namreč hkrati, odganja muhe, ose in drug insekte, ki nam poleti žrejo živce. Ko se posuši lahko pa damo zeli v vrečke ter spravimo med perilo in v kuhinjske omarice. Obe rastlini odganjata tudi molje.

S sokom iz stebla vinske rutice mažemo bradavice, ki z rednim mazanjem izginejo.

Vinsko rutico smemo uživati samo v manjših količinah, saj je rastlina strupena. Jaz je pa raje kar sploh ne uživam. Temu jaz rečem varna uporaba, no vsaj zame – amaterja na področju zeliščarstva.

Včasih je bila vinska rutica v ljudskem zdravilstvu ena najbolj uporabljenih zeli, danes pa ni več tako. Pa ne zato, ker bi bila neučinkovita, pač pa zato, ker je njen učinek premočan. Priporoča se uporaba gotovih pripravkov, če si čaj pripravimo sami, pa je potrebna previdnost. Dandanes priporočajo uporabo vinske rutice le po predhodnem posvetu z zdravnikom.

Eterično olje se uporablja kozmetični industriji.

Za vrtičkarje

Ruta se goji kot okrasno rastlino, kot nizko živo mejo. Ker večinoma mačkam ni všeč njihov vonj, se lahko uporablja kot svarilo za njih. Nekaterim gosenicam pa služi kot hrana.

Ni čudno, da ima vinska rutica takšno ime, saj jo najdemo skoraj v vsakem vinogradu. Vinogradniki do namreč iz tropin delali tropinovec, ki so mu dodali ruto, kot tudi pravimo vinski rutici.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: