Semena

V napovedniku piše: V knjigi vas čakajo obsežni opisi vseh najbolj priljubljenih vrst zelenjave, sadja, zelišč in cvetja; nasveti, namigi in male vrtnarske skrivnosti, na primer o tem, kako trmasto seme spodbuditi h kaljenju; seznami, ki vam bodo v pomoč pri izbiri najboljših rastlin za vrt, naj gre za stare sorte paradižnika za vroče in vlažno podnebje ali za raznobarvne jajčevce; preprosti projekti, ki se jih lahko lotite sami in vam bodo v pomoč pri sejanju in shranjevanju semena.

V dveh dneh sem knjigo prebrala, no poglavje o rožah sem bolj ali manj preskočila. Sem pa izvedela eno novo stvar in sicer, če sadike vznemirjaš – greš dvakrat na dan nad njimi z roko, da vzvalovijo, naredila močnejša stebla. To se mi je zdelo zanimivo. Zdaj vem, zakaj tako rada drezam v rastline.

Drugače nekaj malega je o semenih celo napisano v knjigi. Avtorica je Američanka in knjiga seveda v tem stilu. Vedno je tako, ko nekaj delaš za prodajo, ne moreš delati tako kot zase. Njena ideja o vzgoji sadik pod lučjo in na ogrevanih ploščah je zanimiva, vendar zame neuporabna oziroma brez potrebna potrata energije in časa ter prostora.

Vse priljubljene sorte zelenjave so z meni nepoznanimi imeni. Tudi izkušnje z njej najbolj priljubljenimi sortami, se upam trditi, je nemogoče prenesti v slovenski prostor. Glede spodbujanja semen h kaljenju ter nekateri drugi recepti za shranjevanje semen, grobo rečeno niso v redu oziroma, če se malo manj sitna bom rekla da ženska preveč komplicira. V glavnem se ne sklada z mojimi vrednotami in mojo filozofijo, zato sem nad knjigo razočarana. Prav žal mi je pa toliko je obetala.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: