Kako pomladiti krompir

krompir
foto SK

A veste kaj berem? Kakšen mora biti krompir za prodajo oz, kakšne so sodobne zahteve potrošnika: lepi, pravilno oblikovani gomolji okrogle do ovalne oblike, čim bolj enakomerne velikosti. Nezaželena so globoka očesa na gomoljih, kožica gomoljev mora biti čim bolj gladka, da jo je možno oprati ali v nekaterih primerih celo polirati. Seveda ne sme biti od zemlje. Potem v nadaljevanju, da v kuhinji ne moremo imeti eno vrsto univerzalnega krompirja, ampak krompir za kuhanje, za cvrtje, za solato, za dekoracije…..

Ne vem ali bi to komentirala ali boste raje vi povedali, kaj si mislite? V glavnem, če grem v trgovino in kupim krompir, ……….., pravzaprav sploh ne vem, kdaj sem nazadnje kupila krompir. Tako, ko se pogovarjam z ljudmi, ki imajo domač krompir in potem, ko zmanjka tega kupijo, povejo, da je ta kupljen krompir ena sama katastrofa. Celo na zadnje, ko sem govorila s sestrično, ki je šla in kupila krompir v sami slovenski maternici krompirja, je rekla da dobro, da ima kure. Po drugi strani pa gredo ljudje in kupijo zmrznjen krompir za pomfrit in baje je odličen. Ne bi vedela.

Moj krompir je vseh oblik in velikosti z konkretno kožico, ki ni gladka kot dojenčkova rit. Pridelam vedno tri do štiri različne sorte. V kuhinji pa uporabljam univerzalno vse za kuhanje. Tudi, če se v Sloveniji poraba zmanjšuje, pri nas tega ni za opazit. Brez krompirja mi živeti ni. Se pozna sicer na moji rezervi za hude čase.

Ali ste že posadili krompir. Jaz še čakam. Sadim pa večinoma svoje seme. Kaj hočem, sem pač tak bumbar da delam vedno nekaj po svoje in vse moram preizkusiti na lastni koži, pa če je treba tudi z glavo skozi zid. Drugače, saj veste, priporočajo, da seme vsako leto kupite novo.  

Kako pomladiti krompir?

Kot me je naučila biodinamičarka. Izrežemo sredinsko oko v velikosti polovice palca – oko na sredini večjega gomolja. Posadimo na dan za plod (po setvenem koledarju), v času ko se običajno sadi krompir. Izkopljemo pa na dan za korenino. Seveda, ko je krompir dozorel. Potem pa ne pojemo, ampak prihranimo za naslednje leto, da ga bomo posadili. No meni se obnese tudi, da krompir za seme nosim z hriba v dolino.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: