Pregledujem, pospravljam semena

Pregledujem, pospravljam semena

Vsake toliko časa pregledam vsa semena. Preverim, da ni kaj splesnelo, da se niso zaredili fižolarji, graharji ali podobni žužki.

Pri uravnavanju vlage pomaga silikagel. Silica gel, silikagel ali silicijev gel je najpogosteje uporabljen sušilec: snov, ki v okolju povzroča suhost. Kljub imenu silica gel pravzaprav ni gel, temveč trdna snov, ki se navadno nahaja v obliki drobnih kroglic. Še nedavno sem ga dobila le v škatlah z novimi čevlji. Zdaj pa je bil skoraj v vseh testih za hitro testiranje na covid. Vsaj nekaj uporabnega v vseh teh smeteh.

Tak paketek silikagela prilepim na pokrovček kozarca v katerem hranim semena. Lahko pa bi ga enostavno dala v kozarec zraven semen. En velik paket silikagela (iz škatle z čevlji) imam tudi v škatli z semenskimi vrečkami. Vse shranim še v hladen, temen in suh prostor. Tako, vlaga ni več problem.

Končno sem vrgla semena, ki so bila zanič. 5 let stara semena ogorščice mi že lansko let niso skalila, pa sem jo še kar hranila. S peteršiljem tudi ni bilo nič več. Kljub novim semenom stara nisem mogla zavreči. Gorenc ali pač.

Semena zelja iz leta 2013 pa so skalila. Ne vsa, približno polovica. Tista iz 2016 pa skoraj vsa. Nujno moram priti do novih. Sadike čuvam kot zlato. Upam, da bodo letos pogoji da pridelam zeljnate glave, jih prezimim in bodo naslednje leto uspešno semenila. Uf, toliko je še če-jev.

Gleda, nekaterih semen zmanjkuje, nekatera postajajo stara. Moram prav zapisati, kaj je v planu za letošnjo pridelavo in katere pridelke moram shraniti za semenice.

Motovilec bo, kot vsako leto. Ta se kar sam vštuli na vrt. Čebule letos ne, za seme sem posadila korziško šalotko. Por imam, ampak na drugi lokaciji. Tam v kotu vrta je ostalo lansko korenje in že poganja stebla za cvet. Ga bom kar pustila, mogoče pa kaj iz tega bo. Soseda mi je podtaknila novo vrsto solate. »Naj uganem« je rekla tamala, to bo za seme. Ja itak. Fotografije ste videli, repa dobro kaže. Nova ogorščica je posejana. Računam na seme.

Grah, fižol, paradižnik, paprika, feferoni, kumare, bob…kot vsako leto. Shranit moram par zeljnatih glav, par gomoljev rdeče pese, korenje, kolerabo, čebulo. Mogoče se bom spet igrala z cvetačo. Če bo prav bom mogoče imela celo nekaj podobnega česna. Dobro, ognjič in smrdljivke poberem mimogrede. Oh, pa še zelišča. Bom že improvizirala sproti. Naj se pa kaj še samo poseje.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: