Letos, suša

Da ne pozabim. Ne vem, če se spomnim leta, da bi padlo tako malo dežja kot letos pri tako visokih temperaturah. Zmeraj težje je priti do nekih pametnih pridelkov. Vsako leto je nekaj. Letos pač suša.

Zalivanje. Ne, hvala. Pa kar povem, pri nas polovica vrta se zaliva, moja polovica pač ne. Razlika? Ne boste jo opazili. Nekateri bi rekli, da treniram svoje rastline. Ja, delno imajo prav. Pa če povem čisto po pravici, ne da se mi zalivati. Spomladi sem optimistično pripravila »zalivalnike«, nisem pa vanje tudi enkrat vlila vode. Nimam več vizije bilo katero stvar zaliti. Jutranje pohajanje s kanglico. Ma ne me hecat. Ta bitka za letos je izgubljena. Ni vse v pomanjkanju vode, je tudi v visokih temperaturah. Ne verjamete.

Napijte se vode, liter dva ali zaradi mene tri in potem se dajte na sonce. Verjetno vam ne bo nič vroče, ker ne boste žejni, ali pač? A, ja ne voda, pivo so rekli. To pa nisem poskusila, solato zaliti s pivom. Ideja!

Pobiram pridelke, ki so preživeli in doživeli. Letošnja bilanca do sedaj je pa taka:

  • Obdelane površine +30%
  • Pridelek v primerjavi z povprečjem prejšnjih par let približno -30%, v primerjavi z lanskim letom pa +70%, z opombo, da sem se letos malo drugače pripravila. Ja, vseživljenjsko učenje.

Nisem pa še skopala krompirja in za nekatere listnate zelenjave kot je zelje in radič še upam in čakam na dež. Večina te vrste zelenjave žal treninga ni preživela. Ene plodovke tudi ne. Ostale, razen paradižnika se tudi slabo odzivajo na sušni trening. Ravno jih bom navadila, pa bodo crknile.

Tudi semenk nisem in ne zalivam. Od vseh letos puščenih vrst sem uspela semena pobrala ali jih še bom. Kar povem katera: motovilec, solata, korenje, kumare, bučke, paradižnik, šalotka, nizek fižol, fižol za stročje, grah, por, ognjič in smrdljivke, odganjalec voluharjev, repa. Me prav zanima, kako se bodo bodoče rastline na to sušo odzvale. Verjetno bom jaz kaj težko to videla, vseeno letošnja semena shranjujem z opombo – sušno.

Repa iz letošnjih semen je že odgnala. Uspela sem dobiti dan, ko je malo poškropilo zemljo in zdaj za enkrat živi. Bo ali ne bo, bomo videli.

Ko bo in če bo letos še kaj konkretno namočilo zemljo, potem bom sejala in sadila, kar bo v danem trenutku še primerno. Do takrat le planiram naslednje leto. Kot vidim zalivanje ni opcija. Namakanje zaenkrat tudi ne bo šlo. Predvsem moram nagruntati, kako bi reševala tole situacijo pomanjkanja padavin. Težava namreč ni samo pomanjkanje padavin, temveč tudi pomanjkanje vode, če me razumete. Poleg zastiranja prsti in selitev višje v hrib in na senčno stran bom dala v plan še senčenje. Protitočne mreže za senčenje bosta dve muhi na en mah.

Čez zimo moram narediti še malo plana zasaditve, kam, kaj, s katerimi sosedi. Vse v smislu senčenja in zastiranja. Vzhod – zahod, sončne ure, temperature, višine, plevel, saj bo šlo.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: