Maline

O, ja, maline imam pa že dolgo časa. Polovico od tega časa pa sem se učila, kako jih pravilno vzgajati. Nimam ravno sreče s pridelkom. Le par letin je bilo res dobrih.

Sadike nisem kupila, prinesem mi jih je oče. Te prve sem tudi posadila na lokacijo, ki ni bila primerna. Poleti jih je preveč žgalo sonce, pozimi jih je zasipal sneg s strehe, vmes so jih pa obgrizle srne in košute.

Ko sem se naveličala venomer nekaj popravljali, sem jih izkopala in presadila bolj blizu hiše, na doseg roke. Že druga lokacija je prinesla boljši pridelek. Mreža proti ptičem in električni pastir sta zagotovila, da je nekaj pridelka ostalo tudi zame. Končno sem se naučila tudi kako malinjake obrezati.

Ne vem, katere sorte so, so pa dvakrat rodne. Obreže se jih tako, da se malinjake, ki rodijo poleti izreže pri zemlji. Malinjake, ki rodijo jeseni pa skrajša do tam, kjer so rodili. Privezujem jih ob oporo, ker se pod težo plodov hitro povesijo k tlom. Letno jim dodajam strohnelo listje iz gozda, kompost in tudi žaganje. Rabijo veliko vode, kar se je že večkrat pokazalo kot problem. Ne zalivam in leto sem zaradi tega bila ob pridelek in kar nekaj malinjakov se je posušilo.

Razmnožujejo se kar same. Vedno jih je več tam, kjer ne bi bilo treba. Tako sem lani mlade poganjke izkopala in posadila po lončkih. Poleti so nekatere tudi rodile in prav smešno je bilo, ko sem imela maline kar na balkonu. Na jesen sem malinjake skrajšala in privezala ob oporo. Tako sem pripravila 20 sadik. 20 novih imam pripravljenih za jesensko sajenje. Če je ena sadika 9 EUR, sem zaslužila 360 EUR. No ja nekaj pa je. Še več pa je zadovoljstvo, ko nekaj zrase izpod tvojih rok.

Pridelek je zmeraj bolj lep in boljši jeseni. Ne vem pa zakaj tako pozno zorijo, tja do konca novembra. Seveda je odvisno kakšno je vreme in kdaj pritisne mraz. Nikoli jeseni ne dozorijo vse maline, vedno jih prej pobere mraz.

Maline so eden boljših sadežev, vsaj kar se jagodičevja tiče. Najbolje so utrgane in pojedene. Uporabne za mnoga peciva. Odlične z jogurtom. Za sok in marmelado. Sušim jih za sadni čaj. Škoda, da jih nimam več. Mogoče, če bo kaj sreče s tem novim nasadom.

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: