Majaron

domača zelišča
foto SK majaron

V Sloveniji je ena od glavnih dišavnic. Nekje sem prebrala, da je ljudska dišavnica, da ga najdemo po vseh slovenskih vrtovih. Ne vem, od kod meni ideja, da je majaron enoletnica. Iz semen mi ga ni uspelo vzgojiti, sadike sem dobila od kolegice. Posadila pa sem ga zraven origana, da je ja bila večja zmeda. Origano zraste vidno višje od majarona. Zmotilo me pa je, ko sta oba cvetela z enakim cvetom. Vsaj meni se zdi enak, verjetno pa obstaja tudi kakšna razlika.

Vzgoja

Sejemo ga v posodico, korita, ali po vrtovih. Grmički potrebujejo svetlobo in toploto. Navodila, ki sem jih brala, so bila, da majaron gojimo enoletno, ker ne vzdrži naše zime na prostem. Od tu meni ideja, da je majaron enoletnica. Vprašala sem kolegico, ki mi je prinesla sadike in pri njih je prezimil. Tudi pri meni je do sedaj preživel vse zime. Nadzemni del sicer čez zimo propade, vendar vsako pomlad na novo zažene. Njegove korenine so šopasto razvejane in tenke, tenka so pa tudi stebelca, ki se razraščajo v številne vejice;  doseže 15 do 30 cm višine. Vsi deli, tudi kratkopecljati listi, so gosto volneni, listi so drobni, polkrožni in nasprotni; cveti od junija do avgusta Cvet je ustnat, diši zelo prijetno, ima svojstven vonj kakor vsa rastlina. Močan duh po majaronu ima tudi seme, tako ga ni težko spoznati; seme je približno milimeter dolgo in sploščeno.

Pobiranje in shranjevanje

Majaronov vonj pride do veljave šele v posušeni rastlini. Svež majaron naberem zmeraj v sončnem in vročem vremenu, ko je sonce najvišje na nebu. Za nabiralca to sicer ni prijetno, kar pa nabiranje ne traja dolgo, se da preživeti. Režem tik pred cvetenjem po potrebi enkrat ali dvakrat na leto. Cele rastline sušim v senci, na prepihu, najbolje na podstrešju. Ko se posuši, ga osmukam. Shranim kar v steklen kozarec.

Uporaba

Posušen majaron uporabljam kot začimbo. Pripravljamo pa ga lahko tudi v obliki čaja, mazila, olja, poparka, posušeno ali svežo.

Najpogostejša uporaba je v kulinariki. Slovenske kuhinje in kuhinje mnogih drugih evropskih dežel brez majarona sploh niso mogoče. V jedi ga vložimo pri koncu kuhanja, da ne izgubi svoje arome.

Majaron gre v klobase, posebno krvavice in jetrnice. Z njim začinjamo pečenke, raguje, obare golaž, posebno se prileže perutnini, drobovini, mnogim omakam, juham, stročnicam, pečenemu krompirju in stročnicam.

Majaron je sestavina mnogih dišavnih mešanic, njegovo eterično olje pa sestavlja nekatere parfume.

V ljudski medicini je majaron zelo cenjeno zdravilo proti glavobolu, nespečnosti, želodčnim in črevesnim težavam, ugodno deluje tudi na sluznico dihalnih poti, zaradi česar pripomore k blaženju kašlja. Majaron tudi pospešuje odvajanje vode iz telesa. Primeren je za pripravo inhalacij, s katerimi omilimo astmo, seneni nahod ali bronhitis.

Za vrtičkarje

 Z njim so nekdaj odganjali žuželke. Kot vse dišavnice ima značilen vonj, ki sigurno zmoti razne žuželke. Že zato je dobrodošel prebivalec vrtov. Poleg tega je tudi lep okras vrta.

Majaron pri ekološkem vrtnarjenju varuje rastline pred bakterijami in plesnimi, npr. paradižnikovo sivo plesen.  V primeru večjih težav se poškropi paradižnik z majaronom, ki se ga čez noč namoči v vodo ali s svežim in ohlajenim poparkom.      

Tukaj lahko napišete vaš komentar.

%d bloggers like this: